Svet-Stranek.cz
Osobní stránka

Mýty:Osobní stránka na adrese: labrador.svet-stranek.cz

Mýty

Bojová plemena automaticky útočí i na člověka. Představa, že plemeno vyšlechtěné k zápasu se psy má zakódovánu i zlobu vůči lidem, je mylná. V arénách dokonce platilo pravidlo, že bojovníka do ní pouštěl majitel protivníka. V okamžiku, kdy by se tento pes otočil proti člověku, byl by okamžitě diskvalifikován. Nebyli šlechtěni, aby útočili na lidi. Třeba u pitbullů ale člověk musí počítat s tím, že jsou hbití, mají rychlou akceleraci a mohou mít sklony se prát se zvířaty. To je pak třeba při výchově tlumit.

Bílý pes se musí často koupat. Velký omyl. Naopak častým koupáním mu můžeme způsobit zdravotní potíže. Pes začne trpět exémy a bude mít jiné kožní problémy. Mezi prsty se mu budou množit kvasinky apod. Chceme-li mít dobrý pocit z bílého miláčka, pak většinou postačí pořádně ho vykartáčovat.

Do bytu se pes, hlavně velký, nehodí. Potřebuje zahradu. Není to pravda. Důležité je, kolik času psovi věnujete. Jsou psi, kteří celý život sedí smutně na zahradě za brankou a nedostanou se ven. Na druhou stranu jsou lidé, kteří mají argentinskou dogu v bytě, přijdou z práce a jdou s ní na čtyři hodiny na procházku. I doze je pak v bytě lépe než uvězněné na zahradě.

Každý pes, který má uši dolů, je hodný. Není to tak. Velmi problémoví bývají třeba kokršpanělé. Rozhodně si nenechají všechno líbit. Se společenským plemenem se musí zacházet citlivě jako s porcelánem. Je třeba respektovat, že pes je malý a nemohu na něj šlapat, ale i malý pejsek potřebuje důslednou výchovu a vědět, že páníček je vůdcem smečky. ** Člověk může chytit od psa roupy.** Nesmysl. U psa roup jako cizopasník neexistuje. ** Pes který štěká, nekousne.** Může kousnout i pes, který štěká.

Staffordšírský bullteriér je zlý pes. O tomto plemeni kolují podle kynologů zbytečně poplašné fámy. Má sice v názvu »bull« i »teriér«, ale rozhodně není zlou a kousavou bestií. Je to vysloveně rodinný láskyplný pes, který vás ohrozí maximálně tím, že vám jazykem shodí brýle. ** Jezevčík nejvíc kouše a je tvrdohlavý** Nelze ho vychovat. Ne, jezevčík je stejně vychovatelný jako jakýkoliv jiný pes. ** Chrti jsou hloupí.** Není to pravda. Jen trochu odlišně reagují, jsou založeni povahově jinak.

Psí blecha nejde na lidi. Chyba! Jde.

Německý ovčák je typické pracovní plemeno. Nikoliv, může to být výborný společenský pes. Záleží, kolik prostoru mu dáte.

Nechám si psa vycvičit, pak mě bude poslouchat. Tak to může být velký problém. I pes, který projde školou výcvikáře, nás bude poslouchat jedině tehdy, když si u něj vybudujeme autoritu. Bude si pamatovat povely, ale v okamžiku, kdy ho nedokážeme přimět, aby je vyplnil, bude si dělat, co chce. Zkušení kynologové někdy radí – nedávejte psovi příkaz, o kterém předem víte, že ho nesplní.

Bígl je roztomilý společenský pejsek. V současné době je módní. Je to ale v každém případě honič a potřebuje pohyb. ** Ohaři jsou čistě lovečtí psi a patří výhradně do lesa.** Není to úplně pravda, například český fousek by byl výborný kanisterapeutický pes (zvíře užívané k léčbě třeba psychicky nemocných pacientů). Pohyb ale český fousek potřebuje.

Nejčastěji útočí pitbullové. Ne, pořadí je následující:

kříženci
jezevčíci
kokršpanělé
něm. ovčáci
rotvajleři
dobrmani
bullteriéři
pitbullové
staffordi